Verslag tandemtocht 2017

Verslag van de tandemtocht Stichting Tandemtocht Keistad 2017

Afgelopen zaterdag 20 mei 2017 hield de Stichting Tandemtocht Keistad in Amersfoort zijn tweede tandemtocht.

Zoals gebruikelijk werd het restaurant en andere faciliteiten beschikbaar gesteld door Royal HaskoningDHV.

Rond half acht ’s ochtends leverde Ton Tweewielers de gehuurde tandems en om acht uur kwamen de vele enthousiaste vrijwilligers binnen. Iedereen ontving zijn lunchpakket en consumptiebonnen die zij konden gebruiken bij de lunchlocatie. Rond kwart over negen kwamen de eerste deelnemers binnen en begon voor de meeste vrijwilligers het echte werk: inschrijven van de deelnemers, koppelen van voor- en achter rijders, het uitzoeken van de tandem, uitdelen van de envelop met informatie in braille of zwartdruk. Daarna kon iedereen boven in het restaurant koffie of thee met een gevulde koek nuttigen.

Om 10:00 uur arriveerde de door firma Besseling beschikbaar gestelde bus om de deelnemers die per OV kwamen, van Amersfoort CS naar Royal HaskoningDHV te brengen. Drie geleidehonden werden naar de opvang gebracht tegenover Royal HaskoningDHV.

Toen iedereen in het restaurant was aangekomen, deed voorzitter Martin Wubbe het welkomstwoord. De op onze website te vinden sponsors werden belicht, en alle vrijwilligers werden bedankt. Vooral Marieke Wubbe werd nog even extra in het zonnetje gezet voor al haar inspanningen (zij stelde haar huis open voor een aantal vergaderingen). Ook werden alle deelnemersnamen voorgelezen en werd er stil gestaan bij het feit dat stichting ‘Buitengewoon Fiets’ deze dag ook weer meedeed met hun eigen duo- en vier fietsen met een eigen route. Daarnaast werden Sjoerd Valk en Edwin van Dam genoemd die vanuit Nederland met de fiets de Mont Ventoux hebben beklommen Edwin van Dam was ook aanwezig en beantwoordde enkele vragen. Via de Landelijke Stichting Blinden en Slechtzienden, LSBS, waren ze bij Stichting TandemTocht Keistad uitgekomen. Ten slotte overhandigde Edwin van Dam een cheque aan voorzitter Martin Wubbe waarbij hij vertelde dat hij en zijn vrouw ook mee zouden fietsen als voorrijder.

Om elf uur ging de tandemtocht dan echt van start. Er werd dit jaar uitgegaan van de ANWB-knooppuntenroute.

Vanaf Royal HaskoningDHV ging het dit keer gelukkig bergafwaarts richting Leusden. We fietsten door Den Treek, die in het nieuws is geweest door de vondst van eeuwenoude bomen.

Een prachtgebied met luid zingende vogels en veel ongerepte natuur.

De eerste pauzelocatie was bij restaurant De Mof in Leusden.

Waar iedereen een appel kreeg. Ook kon men daar onder de bomen schuilen voor een klein buitje dat viel. Gelukkig was er al weer snel mooi weer, en konden de mensen hun weg weer vervolgen.

De route ging langs boerderijen en mooie landweggetjes. Op sommige plekken waren boeren bezig op het land. Ook kwamen we langs een automaat waar je eieren en aardappelen uit kon halen. Vervolgens kwamen we in Achterveld aan waar de lunchlocatie was bij Restaurant De Roskam. Hier kon men zijn consumptiebonnen inleveren voor soep, broodjes en drinken.

Bij deze locatie zaten vrijwilligers die verschillende soorten eieren lieten zien. Zo was er een eendenei, een ganzenei, kwarteleitjes en eieren van een struisvogel. De vraag was het soort en de gewichten van de eieren aan te geven.

Bij de lunch werd ik me bewust van de groepsgrootte van de deelnemers, want alles stond in de rij voor de broodjes. Dit was tevens de laatste stop waar ook stichting ‘Buitengewoon Fiets’ bij aanwezig was. Zij hadden daarna hun eigen route en zouden weer aansluiten aan het einde van de middag bij DHV.

Na de lunch vertrokken de tachtig voorrijders en tachtig achterrijders weer om hun weg te vervolgen. Bij alle moeilijke kruispunten en oversteekplaatsen werd men geholpen door de vrijwillige verkeersbegeleiders. Er reden ook motoren mee om waar nodig te kunnen helpen.

Ook kwamen we langs een molen genaamd ‘Den Olden Florus’.

Een paar mensen zijn daarbinnen geweest en hebben een rondleiding gehad.

Daarna zijn we via Zwartbroek in Hoevelaken uitgekomen, waarbij we bij Rabobank Vastgoed weer een pauzeplek hadden. Hier stonden vrijwilligers met drinken en chocolade klaar.

Het laatste stuk richting Amersfoort ging weer via een mooi natuurgebied waaronder het Lockhorsterbos.

En uiteindelijk kwamen we netjes terug bij het gebouw van Royal HaskoningDHV. Waar weer vrijwilligers klaarstonden om de fietsen in ontvangst te nemen. Daarna konden de deelnemers de ingevulde vragenlijsten inleveren en ontvingen zij een bedrukte fietsbel als aandenken. Tot slot kon men in het restaurant genieten van een drankje met het wel bekende broodje kroket. Er was nog een redacteur gekomen van het blad ‘Moet Je Horen,’ die de deelnemers en het bestuur interviewde voor een artikel dat in gesproken vorm uitkomt. Ook werden de antwoorden van de puzzel voorgelezen en de puzzelwinnaar en de nummer twee werden bekend gemaakt. Uiteindelijk werden de mensen weer naar het station gebracht.

Ook deze dag heeft fotograaf Peter Putters weer mooie foto’s gemaakt die u elders op deze website kunt bekijken.

Wanneer u meer informatie wilt hebben over de verschillende in bovenstaand verslag genoemde zaken dan kunt u de hieronder vermelde websites raadplegen.

Organisatie / locatie                          Website

Royal Haskoning DHV                                  https://www.royalhaskoningdhv.com

ANWB knooppuntenroute                          https://www.Anwb.nl/fietsen/fiet

Restaurant De Mof te Leusden                  www.demof.nl/

Restaurant De Roskam te Achterveld      https://www.deroskam.nl/

Gebied De Treek                                           www.dentreekhenschoten.nl/

Molen Den Olden Florus                             www.denoldenflorus.nl/

Natuurgebied het Lockhorsterbos                           https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/lockhorsterbos/ontdek

Samenvattend kunnen we, denk ik, terugkijken op een geslaagde dag!

Hilversum, 25 mei 2017