Verslag door Ton Veldt 2018

 

 

TandemTocht Keistad  van 26 mei 2018

Dit jaar werd de Tandemtocht voor het eerst verreden vanaf een nieuwe en schitterende locatie, namelijk Ambiance Houtrust in Hooglanderveen.

Gezien alle lovende reacties op de inrichting en de zeer vriendelijke medewerkers kon deze mooie zonovergoten dag al niet meer stuk. Na een nog wat onwennig begin, ging de tocht met een kleine vertraging en een sliert van 64 tandems van start.

Vanuit Hooglanderveen reden wij al snel richting Hoogland en fietsten we door het mooie Hoogland West. Dwars door de polder Coelhorst, gelegen tussen o.a. Hoogland en Baarn. Alhoewel er tegenwoordig steeds minder “geboerd” wordt, is het agrarische karakter van Coelhorst behouden gebleven. Het is één van de weinige gebieden die nog niet ten prooi zijn gevallen aan de expansie van Amersfoort, dat inmiddels ruim 155.000 inwoners telt. En verder gingen we naar Baarn waar we op de boerderij van Bert en Thea van den Hengel Aan het Zuidereind te Baarn gastvrij werden ontvangen voor een korte pauze.

Bert en Thea runnen hier een melkveehouderij. De deelnemers werden hier getest op hun kennis van speelballen. Deze ballen waren in dozen gelegd en de deelnemers werd gevraagd welke soort bal zij herkenden, zoals hand-volley en basketbal ook het gewicht van één ervan moest worden geraden. Uit de leuke reacties hierop bleek deze puzzelopdracht een schot in de roos te zijn.

Inmiddels was de temperatuur gestegen naar ruim 25 graden, goed blijven drinken is dan geen overbodige luxe. Daarom deelde de organisatie extra water uit aan de deelnemers. Nadat we een heerlijke frisse, sappige appel hadden verorberd trapten we af voor het vervolg van de tocht. Door de polder vanaf Baarn in de richting van Eembrugge, Het lekkere briesje dat er stond zorgde er voor dat we niet “oververhit” raakten.  Al fietsend bereikten we het prachte Sluisje bij het jachthaventje ten Oosten van Eemnes. Zo’n lange sliert tandems ging natuurlijk niet vloeiend over het smalle oversteekje. Dus………. de benenwagen moest er aan te pas komen. Na 50 meter tippelen bereikten alle deelnemers veilig de overkant. Aan de overkant ging het in rap tempo door de Noord polder naar het veerpontje tussen Eemnes en Eemdijk. Onderweg werden we begroet door de zang van typische rietvogels zoals: de Blauwborst-Rietzanger-Grote en Kleine Karekiet.  Verrassing!

Bij het veerpontje stond een IJscokar ons op te wachten.  WAUW ! dat was me daar toch lekker met die hoge temperatuur. ( inmiddels boven de 26%) Daar sta je dan te genieten op zo’n mooi plekje aan het klotsende water van de Eem. Na de overtocht ging het door Spakenburg naar Partycentrum Twizst. En weer stond daar een enthousiast en behulpzaam team, ons met open armen op te wachten om voor een heerlijke lunch te zorgen. 

Na de lunch trapten we langs de haven van het gezellige Spakenburg naar de dijk in de  richting van Nijkerk. Daar is het vrijwel altijd lekker koel omdat je daar langs het Eemmeer peddelt. Als onderdeel van het project: “Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren”  is er een zogeheten  -opdrijvende waterkering- (zie google) gemaakt die zorgt voor droge voeten in het achterland. Door naar de volgende pleisterplaats aan de buitenkant van de nieuwste wijk van Amersfoort.

Aan het randje van Vathorst staat de Paardenboerderij van Kees van de Beek aan de  Achterhoekerweg  in Hooglanderveen. Ook hier werden we verrast met volle hartelijkheid en allerlei zintuiglijke opdrachten. Er stonden tafels klaar waar allerlei soorten kaas geproefd konden worden en natuurlijk telden ook deze antwoorden mee voor de prijsuitreiking. Ook het overvloedige heerlijke water lieten al die dorstige kelen zich goed smaken.  Nog maar 10 kilometer te gaan.

Door de misschien wel oudste en bekendste polder van Nijkerk: Arkemheen, kwamen we bij het misschien wel jongste water van Amersfoort: De Laak. Na een klein ommetje door Vathorst konden we onze eindbestemming al bijna ruiken. Nog ff gas geven en we zijn er! Houtrust had gezorgd voor een prima ontvangst met frisse consumpties en natuurlijk was de inmiddels bijna traditoneel geworden van Dobben kroket ook van de partij. Na de prijsuitreiking aan de winnaars van de opdrachten en de bijbehorende vragen mochten alle deelnemers en vrijwilligers met een voldaan gevoel over deze mooie, sfeervolle dag weer “op huis” aangaan. Deelnemers-Organisatie-Vrije-Willigers-Sponsoren het was een fantastische dag die van het begin tot heden klopte als een bus.

 

Allemaal hartstikke bedankt hiervoor!