Route tandemtocht 2017

Beste deelnemers aan de Tandemtocht Keistad van 2017

De Tandemtocht Keistad van 2017 gaat dit jaar via (deels) bekende wegen en paden.Voor het eerst in de geschiedenis van alle reeds gereden tochten maken we  gebruik van de aanwezige route knooppunten.Ook vele  enthousiaste vrijwilligers zijn weer van de partij. Zij zorgen zoals u gewend bent weer voor de inwendige mens en begeleiden u onderweg.En natuurlijk zijn er ook puzzelopdrachten. Zowel onderweg als na de tocht.Na de start bij Royal HaskoningDHV gaan we deze keer niet omhoog tegen de bult op. Het wordt een vrij vlakke en prachtige route met een lengte van ongeveer 40 km. Het eerste deel gaat via Landgoed Den Treek  (Leusden/Woudenberg) naar de eerste stopplaats op het parkeerterrein van  restaurant “De Mof” in Leusden.  ( Circa 9 km.) Vervolgens gaat de route binnendoor vanuit Leusden naar Achterveld. Een zeer fraai gebied waar de vernieuwde  Modderbeek dwars door heen stroomt. De Modderbeek die in Barneveld ontspringt, is pas onlangs aangepast aan de moderne nieuwe inzichten. Voorheen was het beleid dat beken recht moesten zijn om een snelle doorvoer van het water te bevorderen. Tegenwoordig wil men de beken in het algemeen meer laten “Meanderen”. Hierdoor wordt de stroomsnelheid van het water afgewisseld. Dat komt de vegetatie ten goede en trekt  meer variatie in planten en allerlei kleine dieren aan.  Het wandelpad dat voor een deel langs de beek loopt is, is mede tot stand gekomen door een stukje ruilverkaveling met de aangelegen particuliere bewoners en agrarische bedrijven. De tweede stop bij Hotel Restaurant “DeRoskam” in Achterveld, geeft u de gelegenheid om een lekkere lunch te nuttigen. De Roskam bestaat al sinds 1859 en is dus al ruim 150 jaar horeca gelegenheid van Achterveld en omstreken. Achterveld (vallende onder de gemeente Leusden) heeft al vele jaren ook een goede band met Hoogland (vallende onder de gemeente Amersfoort) en dat komt niet in de laatste plaats door de jaarlijkse Carnavals viering. Beide gemeentes zorgen dan voor fraaie en ludieke praalwagens en vrolijke optochten. Na de lunch gaat de route verder door een weids en langgerekt agrarisch gebied.

U passeert de windkorenmolen  “Den Olden Florus “molen

Dit is een standerdmolen, die gerekend mag worden tot één van de oudste molentypes. Dat is vooral te zien aan de constructie van de zogenaamde staart. Vroeger heette de molen de “Callenbroecker molen”, omdat hij gelegen is in het buurtschap Kallenbroek. De naam Kallenbroek is vermoedelijk afgeleid van het feit dat er een water gelegen was (broek) en dat dit water altijd kouder (kalt) was dan op andere plaatsen.

De leeftijd van de molen is onbekend maar op één van de vergane balken moet een jaartal van omstreeks 1400 hebben gestaan. In 1495 duikt de naam van de Callenbroecker Molen op in de archieven van de Joanieter Orde op Malta, waaronder de commanderij ressorteerde. Op de oude standerd, welke tot 1980 in de molen aanwezig was, prijkten de jaartallen, 1635, 1651, 1703, 1709 en 1181 Verder gaat het op de pedalen en komen we langs de Esvelderbeek.  We zijn nu in het “Barneveldse”” gebied. De stuw die wij daar passeren zorgt voor het waterpeil in de beek. Bij hoog water gaat de klep omlaag en wordt het water naar het Valleikanaal gestuwd. Bij laag water gaat de klep in de stuw omhoog om het water in de beek op peil te houden. Naast de stuw is een zogeheten “Vistrap”  aangelegd waardoor vissen de stuw ongehinderd kunnen passeren De Esvelderbeek maakt deel uit van een zogenaamde Ecologische verbindingszonde. Kleine stukjes natuur worden  hierdoor met elkaar verbonden. De oevers zijn flauw gemaakt zodat allerlei (kleine) waterdieren gemakkelijk het land op kunnen om te schuilen of te paren. Door het verbinden van de kleine stukjes ecologische gebieden kunnen planten en dieren zich verplaatsen naar ander gebieden. Zo ontstaat er een uitwisseling tussen de verschillende natuurgebieden. Op weg naar de derde stop komen we in Hoevelaken bij de kruising van de Laakweg en het Kerkepad. Uit overlevering  gaat het verhaal dat hier vroeger boeven en moordenaars werden opgehangen en daar enkele dagen “ten tonele” bleven hangen als afschrikking.

Maar of dat echt waar is?……………..? Net buiten Hoevelaken, vrijwel naast het pittoreske kasteeltje is de derde stop van deze dag. Het landgoed  “Hoeflake”  dateert al uit het jaar 1132. Het was toen een Heerlijkheid en werd beheerd door de Bisschop van Utrecht. Van het kasteel bestaat een ets waarin melding gemaakt wordt van het jaartal 1602. In 1872 is dit kasteel helaas afgebrand. In de beginjaren van 1900 is het in zijn huidige (bescheidener) vorm weer herbouwd

Voor meer informatie klik naar:  http://www.historischhoevelaken.nl/geschiedenis/

Het laatste deel van de route gaat natuurlijk weer naar Amersfoort. Door de nieuwe natuurgebieden van Bloeidaal, de Schammer en het Lokhorsterbos komt het eindpunt snel dichterbij.

Wij wensen u allen weer een mooie en gezellige sportieve dag toe

Geschreven door Ton Veldt