Evaluatie TandemTocht Keistad 2019

Terugblik door het bestuur op de afgelopen Tandemtocht  van 25 mei 2019

Deze keer namen 75 mensen uit het gehele land deel aan de tocht.Zij kwamen ’s ochtends met de trein (waar zij werden opgehaald) of met eigen vervoer naar Ambiance Houtrust te Hooglanderveen. Er was een ontvangst met koffie en koek, en men werd voorzien van een tandem en een voorrijder (voor zover zij die niet al zelf hadden). Daarna maakten zij een fietstocht door de  omgeving waarbij eerst Soest werd aangedaan (rustpunt bij Molen de Windhond). Hier konden zij opdrachten doen waarbij de zintuigen ruiken en proeven werden getest.  Daarna fietsten zij via Lage Vuursche naar Groot Kievitsdal in Baarn waar zij op een prima lunch werden getrakteerd . En de tocht werd vervolgd via de tuinen van kasteel Groeneveld en paleis Soestdijk naar de volgende pauzeplek aan de Grote Melm gelegen aan de Eem. Dit is een prachtige plek gelegen aan een stukje mooi natuurgebied aan een zij-insteek van de Eem.

Daar werden de fietsers getrakteerd op ijs en een verfrissing en daar waren opdrachten waarbij de zintuigen horen en voelen werden getest. En tenslotte koerste men via de weg langs de Eem en door de polder weer op Houtrust aan, waar zij werden onthaald op de bekende van Dobbe kroket en drank. Vanwege een aantal wegopbrekingen die op het laatste moment verwerkt moesten worden, was de totale lengte van deze fietstocht ca. 50 km.

En in Houtrust vond tenslotte ook de prijsuitreiking plaats (een fraaie door een kunstenaar zelf gemaakte  tandem op groot en iets kleiner formaat).

Dankzij de inzet van ongeveer 110 vrijwilligers, het goede weer en de sponsoren hebben de deelnemers genoten van een mooie, gezellige en ook nog sportieve dag zonder ongevallen of andere calamiteiten waarbij een ieder het uitstekend naar zijn zin had en nu alweer uitkijkt naar de tocht van het volgend jaar.

 

TandemTocht Keistad – door de ogen van Stephan Boshuizen

Op zaterdag 25 mei 2019 heb ik alweer voor de tweede keer de TandemTocht Keistad gereden. Ik vertrek al ’s ochtends vroeg vanuit Den Haag met de trein naar Amersfoort. Op het station Amersfoort CS staan vrijwilligers je op te wachten om je naar de pendelbus te brengen. Met de bus word je dan naar Ambiance Houtrust in Hooglanderveen gebracht, waar die dag de start en de finish van de tandemtocht is. Bij binnenkomst ga je eerst van het ene naar het andere loketje om alles in orde te maken voor de tandemtocht. Ook maak je kennis met je voorrijder. Als dit allemaal gefixed is dan wordt rond 10 uur het startsein gegeven en kan de tandemtocht beginnen.

We gaan een mooie fietstocht van circa 40 km maken door Soest en omgeving. Het is mooi fietsweer en gelukkig hoef je niet met z’n allen in een grote groep in hetzelfde tempo te trappen. Je bepaalt samen met je voorrijder het tempo en dan gewoon lekker doortrappen!!! We fietsen door de mooie natuur en onderweg maken we een stop bij Molen de Windhond waar we ook 2 opdrachten moeten doen. Zo moet je raden welke geuren je ruikt en welke noten je proeft. Zelf vond ik de opdrachten niet heel erg bijzonder. Dus na de stop springen we weer op de fiets en zetten we onze voeten op de pedalen via Lage Vuursche naar Baarn. Na een goed verzorgde lunch wordt de tocht vervolgd en komen we langs de tuinen van Groeneveld en paleis Soestdijk. Vanaf dit moment gaat het al een tijdje niet meer zo lekker met de versnellingen van onze tandem. Je hoort ons al van verre aankomen en hij verspringt steeds. Het is niet heel erg vervelend, maar gelukkig konden we bij de laatste rustpunt de tandem omruilen voor een andere tandem. Ze hadden een busje mee waarin nog reservetandems in stonden. Nou dat was super relaxed en het reed echt een stuk fijner.

Zo kunnen we ons dan opmaken voor de laatste kilometers op weg naar de finish. En dan zit de tocht er weer op. Ik had nog wel even een stukkie door kunnen trappen. Bij de finish moesten we onze tandem weer op zijn plek terugzetten en daarna was het natuurlijk tijd voor een biertje!!! De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking van de opdrachten die je tijdens de pauzeplekken moest maken. En dan is het alweer de hoogste tijd om naar de bus te gaan. De dag is voorbij gevlogen. Ik vond het een gezellige dag! Alles was goed geregeld. Bedankt daarvoor! En wie weet tot volgend jaar.

Reactie van Ella Meijer,                                                        September 2019

Vanuit De Tandemtocht Keistad werd mij gevraagd of ik iets wil vertellen over het meedoen als voorrijder. Nou, dat doe ik graag want het is elk jaar weer een feestje waar ik blij van word.

Wat maakt zo’n dag nou toch zo leuk?

Nou dat zit zo; al direct bij binnenkomst bij het restaurant van waaruit we vertrekken, komt de gezellige sfeer je tegemoet. Iedereen heeft er zin om er een mooie dag van te maken! En dat geldt niet in de laatste plaats voor alle vrijwilligers die zich deze dag met veel plezier  voor ons inzetten.  Zodra ik weet met wie ik die dag op de Tandem stap, zoeken wij samen een betrouwbare exemplaar uit. Dan is het tijd voor koffie met een lekkere koek!

Het streven van de organisatie is om zo rond half elf aan de tocht te beginnen en na het welkomstwoordje van de voorzitter gaan we lekker fietsen. Zowel mijn maatje als ik hebben een routebeschrijving van de tocht. En daar gaan we dan op weg voor een tocht van ongeveer 40 á 45 kilometer door de mooie omgeving van Amersfoort.

Onderweg zijn er regelmatig rustpunten waar we de ene keer wat kunnen drinken en de andere  keer een versnapering krijgen, of een lekkere stukje fruit. Bij die rustpunten is er ook altijd een leuke activiteit met een kleine Quiz waarbij de zintuigen van de deelnemers op de proef worden proef gesteld.

Voor je het weet ben je al op de helft en leg je aan bij de lunchlocatie. Een goed verzorgd buffet met allerlei lekkere broodjes staat voor ons klaar.

Voor het tweede deel van de tocht stappen we weer op de pedalen en voor we  het weten zijn  wij weer op het punt waar we vertrokken. Dat is meestal rond 4 uur in de middag. Dan leveren wij de Tandem weer in en vertellen bij de balie dat wij er weer zijn.

Zo langzamerhand komt de tocht weer ten einde maar eerst gaan we nog genieten van een heerlijk broodje van Dobben . Kroket.

Alle enthousiaste vrijwilligers: “Hartstikke bedankt!!!”  het was weer een heerlijke dag.

Beetje jammer dat het er weer op zit, wij hebben ervan genoten.

Volgend jaar bij het 5 jarige lustrum ben ik vast en zeker weer van de partij!

Hartelijke groet,

Ella Meijer